ESTÜ'den Haberler

Farklı Zihinler Derin Uzayda Buluştu

Farklı Zihinler Derin Uzayda Buluştu

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), farklı yaş ve yetenek gruplarından katılımcıları uzayla buluşturan iki önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü iş birliğiyle, Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi tarafından düzenlenen programlarda katılımcılar bilimsel sunumlar ve gözlem etkinlikleriyle evreni daha yakından tanıma fırsatı buldu.

İlk etkinlik, 26 Haziran 2025 tarihinde TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında yürütülen “AstroBursa: Uzay ve Havacılık Deneyimi” projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonundaki projede, 21 farklı ilden seçilen ve yüksek akademik başarılarıyla dikkat çeken 42 kişilik lise öğrencisi ekibi, ESTÜ Yunusemre Gözlemevinde ağırlandı.

Katılımcılar, program kapsamında ilk olarak ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde bilim insanlarıyla bir araya geldi. Prof. Dr. Hakan NEFESLİOĞLU, bilim insanlarının çalışma biçimleri ve jeolojik yaklaşımlar hakkında bilgi verirken; Dr. Sunay MUTLU, yürütmekte olduğu projeleri ve sismik aktivite analizlerini anlattı. Dr. Emre BEKTÖRE ise Ay odaklı uydu verilerinden elde edilen bilimsel çıktıları paylaşarak katılımcılara astrofiziksel veri analiz süreçlerini tanıttı.

Etkinlik, katılımcıların Uzay-Zaman Noktası Kozmolojik Evrim Laboratuvarı ve Yunusemre Gözlemevini ziyaret etmesiyle devam etti. Teleskoplar, maketler ve modeller üzerinden yapılan uygulamalı sunumlar, katılımcıların uzay araştırmalarına olan ilgisini pekiştirdi.

30 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşen ikinci etkinlikte ise Eskişehir Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen TÜBİTAK 4008 destekli “Zihin Yetersizliği Tanılı Bireylerde Doğa ve Sanat Aracılığıyla Çevresel Farkındalık ve Sosyal Uyumun Buluşması” projesi katılımcıları gözlemeviyle buluştu.

Gözlemevi Eğitim Sınıfı’nda gerçekleştirilen seminerde, gezegenler, yıldızlar ve uzay hakkında katılımcıların merak ettiği konular sade ve anlaşılır bir dille aktarıldı. Eğitim Laboratuvarı’nda teleskoplarla yapılan Ay gözlemleri, farklı filtre uygulamaları ve krater modellemeleri, özel gereksinimli bireylerin büyük ilgisini çekti.

ESTÜ, bilimsel bilginin toplumun tüm kesimlerine ulaştırılmasına yönelik bu gibi etkinliklerle bilimsel farkındalık oluşturmayı sürdürmeye devam ediyor.