ESTÜ'den Haberler

Üniversiteler Afet ve Acil Durum Merkezleri Platformu (AYMEP) 3. Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Üniversiteler Afet ve Acil Durum Merkezleri Platformu (AYMEP) 3. Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde Elazığ’da düzenlenen Üniversiteler Afet ve Acil Durum Merkezleri Platformu (AYMEP) 3. Değerlendirme Toplantısı, üniversitemizi temsilen Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün’ ün katılımıyla yapıldı.

Toplantı, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman Başkanlığında, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç ve diğer Üniversite temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün, konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde: “Günümüzde karşı karşıya kaldığımız iklim değişikliği, gıda güvenliği, kuraklık, bulaşıcı hastalıklar, kitlesel göç, deprem, orman yangınlar, kütle hareketleri, büyük endüstriyel kazalar gibi sayısı ve türü arttırılabilecek tehlikeler karşısında kapsayıcı, güvenli, dayanıklı, sürdürülebilir kentler için özellikle çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar dikkate alınarak afet dirençliliği çerçevesinde küresel bir uyum süreci geliştirmek, bu bağlamda ulusal ve uluslararası stratejiler ortaya koymak kaçınılmaz bir gereksinim olmuştur.

Çalışma toplantısında, Dr. Tün tarafından ESTÜ Afet ve Acil Durum Yönetim Süreci Yönergesi hakkında ve 19-21 Ekim 2021 tarihlerinde AFAD-ESTÜ iş birliğinde paydaşlarıyla birlikte Eskişehir’de gerçekleştirilecek olan 4. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi-idRc2022 hakkında bilgilendirme yapılmıştır”.

Toplantıda beş adet çalışma teması belirlenerek, alt komisyonları oluşturulurken; Uluslararası Afet Yönetimi Kongresinin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılmasına, AYMEP toplantısının talip olan üniversiteler arasından AFAD Başkanlığının belirlemesine ve toplantının Eylül Ayı içerisinde yapılmasına, AYMEP toplantısının gündem maddelerinin Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin AFAD İl Müdürlüğü ile beraber yürüttüğü Avrupa Birliği Projeleri hakkında Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün’ün sunum yapmasına, Konya Teknik Üniversitesi’nin AFAD İl Müdürlüğü ile beraber yürüttüğü Ulusal Projeler hakkında Prof. Dr. Fethullah Arık’ın sunum yapmasına, Alt çalışma komisyonlarının AYMEP toplantısına kadar olan dönemdeki çalışmaları ile ilgili sunum yapmalarına, Afet eğitimi, afet terimleri sözlüğü, afet ve acil durum öğrenci toplulukları, arama kurtarma ve yıkıntı atıkları mevzuatı hakkında çalışma temalarının görüşülmesi ve uygun olması halinde alt komisyonlarının oluşturulmasına, yeni çalışma temaları önerilerinin alınması ve uygun olanlar için alt komisyonlarının belirlenmesine karar verildi.