ESTÜ'den Haberler

ESTÜFEST-2021 Teknoloji Festivali Yapıldı

ESTÜFEST-2021 Teknoloji Festivali Yapıldı

Üniversitemiz İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen, Teknopark firmaları ve projeleri ile Ar-Ge, teknolojik ve yenilikçi projelerin tanıtıldığı ESTÜFEST-2021 Teknoloji Festivali, 23 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. Merkezler Binası'nda düzenlenen festivalin açılışına Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Rektör Yardımcı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Serincan, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Döğeroğlu: “Araştırma odaklı üniversiteyiz”.

Etkinlik hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, festival fikrinin bir ay önce ortaya çıktığını söyleyerek “Yıl bitmeden böyle bir etkinliği planlayabilir miyiz sorusu gündeme gelmişti. Çok kısa bir süre olduğu için katılımla alakalı endişeler de vardı. Bu nedenle, üniversite içerisinde dışarıya açmadan yapılacak bir etkinlik olacağı ve bir deneme etkinliği olacağı bilgisi verilmişti. Ama görüyorum ki; epeyce karşılık buldu. Bu vesileyle İTAM’a, tüm araştırma merkezlerimize, Anadolu Araştırma Teknoloji Parkı’na (ATAP), ARİNKOM’a, tüm Teknopark şirketlerimize, çok kıymetli hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Aktif katılımcı sayısına baktığımızda, 30’un üzerinde stant açılmış ve burada da muhtemelen üretilmiş olan patentler, bu kapsamda üretilen ürünler ve prototipler sergileniyor olacak. 50 civarında da yürüyen çalışmalara ilişkin posterler sunuluyor olacak” ifadelerini kullandı. Amaçlarının bir ekosistem yaratabilmek ve araştırma ekosistemi içerisinde var olan, işbirliği içerisinde bulundukları tüm sanayi sektörü bileşenlerini ve diğer kuruluşları da bir araya getirebilmek olduğunu belirten Prof. Dr. Döğeroğlu, festivalin ileride gerçekleştirecekleri etkinlikler için de motivasyon ve cesaret kaynağı olmasını dilediğini belirtti.

Prof. Dr. Döğeroğlu sözlerini şöyle sonlandırdı; ‘”Araştırma odaklı üniversiteyiz, başından bu yana söylemimiz bu yöndeydi. Faaliyetlerimizi de buna ilişkin olarak yönlendirdik. İki gün kadar önce de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın açıklamış olduğu 2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 19’ncu sıradaki yerimizi koruyor olduğumuzu gördük. Bu bizim yaklaşık üç yıllık performansımızla gösterdiğimiz bir başarıydı. Eminim sizlerin desteğiyle, sizlerin katkısıyla üniversitemiz çok daha iyi yerlere gelecektir”.

Prof. Dr. Serincan: “Bilimsel becerilerimizin bilinirliğini ve paylaşımını artıracak bir ortamın oluşmasını arzuluyoruz”.

İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyduklarını belirten, İTAM Müdürü Prof. Dr. Uğur Serincan, “ESTÜFEST-2021 etkinliği ile teknoloji temalı çalışma yeteneklerimizin ve bilimsel becerilerimizin bilinirliğini ve paylaşımını artıracak bir ortamın oluşmasını arzulamaktayız” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Serincan, ilk kez düzenlenen ESTÜFEST etkinliğinin önümüzdeki yıllarda geleneksel olarak düzenlenen ve daha geniş katılımlı bir etkinlik haline gelmesini temenni ettiğini de belirtti.

Prof. Dr. Turan: “Üniversitemizin araştırma ekosisteminde yer alan birçok unsuru bir araya getirdik”.

Etkinlikte konuşan Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, “Bilim ve teknoloji anlamında neler yapıyoruz, bunları sergilemek istedik. Uğur Hocamla birlikte ve bu kapsamda da üniversitemizdeki tüm merkezler, Teknopark’ımız olan Anadolu Araştırma Teknoloji Parkı (ATAP) ve Teknoloji Transfer Ofisimiz ARİNKOM birlikteliğinde böyle bir organizasyona giriştik. Bunun sonucunda da, iyi bir katılımcı sayısına ulaştığımızı görüyoruz. Sadece sayı önemli değil; aynı zamanda nitelik de çok önemli. Etkinlikte, hem üniversitemizin Teknopark’ının firmaları çalışmalarını gösteriyor olacak hem de TÜBİTAK projeleri, patentlerimiz sergilenecektir. Gerçekten iyi bir etkinlik olacağına inanıyoruz. Üniversitemizin araştırma ekosisteminde yer alan birçok unsuru bir araya getirerek böyle bir etkinlik gerçekleşmiş oldu” dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu ve beraberindekiler, festival kapsamında açılan stantları gezdi. Teknopark firmaları ve projeleri ile Ar-Ge, teknolojik ve yenilikçi projelerin yanı sıra Avrupa Birliği, TÜBİTAK, SSB, KOSGEB, BEBKA ve benzeri kuruluşların teknolojik çalışmalarının yer aldığı festival gün boyu devam etti. Festival, düzenlenen kapanış töreni ve katılım sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.